Святий Пророк Ісламу

д-р Рашид С. Азам, The Review of Religions, лютий 1993 р.

Як повідомляється, Святий Пророк Мухаммад (сав) сказав, що найкращий серед людей той, хто найкраще ставиться до своєї дружини. Хазрат Айша, його шанована дружина (нехай буде задоволений нею Аллах), як повідомляється, відповіла тим, хто хотів дізнатися більше про характер Святого Пророка (сав) після його смерті: «Його характером був Коран. Він практикував те, що проповідував, і він проповідував те, що практикував». «Мухаммад» буквально означає «Вихвалений», і Священний Коран каже:

Аллах посилає Свої благословення на Пророка, і Його ангели моляться за нього. О ви, хто вірує, ви також повинні прикликати на нього Божі благословення і привітати його вітанням миру. (33:57)

Він не був нововведенням як пророк (46:10), і є пророцтва про його прихід як у Торі, так і в Євангеліях (7:58). Святий Пророк (сав) мав обіцянку божественного захисту (5:68), і його охороняли та допомагали ангели (13:12 і 66:5).

У його житті немає міфів чи таємниць. Його життя було відкритою книгою. Він був відомий як Правдивий і Чесний, жив чистим життям до того, як став Пророком (10:17). Усі подробиці його життя добре збереглися в історії. Добре відомий факт, що він не вмів ні читати, ні писати, оскільки він ніколи не мав можливості ходити до будь-якої школи, щоб навчатися від будь-якого вчителя. Бог був його вчителем. Він отримав покликання від Бога у віці сорока років проголошувати послання ісламу людству:

«Немає бога, крім Аллаха, і Мухаммад є Його посланцем».

Життя Святого Пророка (сав) було присвячене подвійній меті — відновити на землі Єдність Бога, нашого Творця, Який єдиний гідний нашого поклоніння, і через встановлення цих стосунків з Богом люди повинні стати цивілізованими та поводитися справедливо назустріч один одному.

Його місія полягала в тому, щоб показувати Знаки Бога, навчати людей книги та мудрості та очищати їх (2:130 і 62:2-3).

Це історичний факт, що коли мекканці запропонували дати йому все, що він захоче, його відповідь була абсолютно безкомпромісною щодо єдності Бога. Він сказав:

«Я не відмовлюся від свого послання від Бога, навіть якщо вони поставлять сонце праворуч від мене, а місяць ліворуч».

Святий Пророк (сав) і його послідовники терпіли всілякі переслідування в Мецці протягом довгих тринадцяти років, і коли життя для них стало нестерпним, вони мігрували до Медини. Мекканці, які зазнали невдачі у своїй змові вбити Пророка, тепер переслідували мусульман до Медини. Тоді Бог дозволив віруючим боротися з агресорами, щоб припинити переслідування і захистити свої права.

Священний Коран був відкритий Святому Пророку (мир йому і благословення Аллаха) протягом двадцяти трьох років, що завершилося перед його смертю (а всі Пророки померли до нього, 4:154) у віці шістдесяти трьох років. Релігія ісламу міцно утвердилася в Аравії.

Він був досконалою людиною (22:2), досконалим лідером (36:2) і чудовим прикладом для людства (33:22). Бог каже:

«О Пророк, Ми послали тебе як свідка, і як благовісника, і як застережника, і як того, хто закликає до Аллаха за Його велінням і як сонце, що дає світло». (33:46-47)

Хазрат Мухаммад (сав) був Посланцем Аллаха для всього людства (4:80, 7:159, 34:29). Він був посланий як милість для всього людства (21:108). Він отримав одкровення від Бога, як і попередні пророки (4:164, 42:4), і йому було наказано передавати одкровення людям (5:68). Йому було наказано бути пильним і завжди готовим поширювати правду (74:2), і він бачив свій успіх у поширенні ісламу за життя (110:3).

Його послання було універсальним (34:29), і він завжди прагнув, щоб людство повірило (18:7, 26:4, 93:8). Він був Печаткою Пророків (33:41) і досяг найвищого статусу в близькості до Аллаха (53:9). Священний Коран говорить:

«Той, хто підкоряється Аллаху і цьому Посланцю, буде серед тих, кому Аллах дарував Свою милість – пророків, правовірних, мучеників і праведників; і вони чудові компаньйони». (4:70)